Landgoed Slangenburg

Op een steenworp afstand van het vakantiehuisje ligt het Landgoed Slangenburg, een uitgestrekt bosgebied met als middelpunt het Kasteel Slangenburg.

Kasteel Slangenburg en het landgoed Slangenburg dateren uit de late Middeleeuwen. Als beheerder van dit gebied probeert Staatsbosbeheer de waardevolle historische structuur te handhaven en waar mogelijk te herstellen.
Het park rondom het kasteel behoort tot de best bewaarde voorbeelden van de Nederlandse tuinaanleg uit de zeventiende eeuw. Het werd in 1679 geheel in de toen toonaangevende formele parkstijl aangelegd door Generaal Frederik Johan van Baer. De kenmerken van deze stijl, strakke rechte lijnen met een geometrisch patroon, zijn goed bewaard gebleven. Zo is er een ruim 1 km lange oprijlaan met aan weerszijden in elkaars spiegelbeeld twee vierkante vijvers. De kaarsrechte oprijlaan staat bijna loodrecht op een enorm lanenstelsel in de vorm van een dubbel trapezium, die beplant zijn met statige beuken en eiken.

In tegenstelling tot de meeste landgoederen in Nederland is de parkstijl van de Slangenburg door de eeuwen heen nauwelijks veranderd. Slechts de achtertuin van het kasteel werd in 1799 omgevormd tot een landschapstuin en aan de voorkant verrees begin deze eeuw een hertenkamp. In de landschapstuin staan prachtige bomen, zoals een oude tulpenboom en drie enorme rode beuken. De leeftijd van deze indrukwekkende reuzen wordt op circa 300 jaar geschat. Andere opvallende landgoedelementen zijn de begraafplaats van de familie Passmann, de laatste particuliere bewoners van de Slangenburg, en de St. Willibrords Abdij.


paddestoelen op landgoed slangenburg
paddestoelen op landgoed slangenburg
kasteel slangenburg
kasteel slangenburg
binnenplaats kasteel slangenburg
binnenplaats kasteel slangenburg
kasteel slangenburg
kasteel slangenburg
gracht en kasteel slangenburg
gracht en kasteel slangenburg

Bezoekers

We hebben 13 gasten en geen leden online